logo_hand

Interculturalismul își propune să abordeze prin integrare, conlucrare și colaborare, divergențe de culturi, minorități și alte probleme ce au la bază neînțelegerea, necunoașterea.

Sunt o serie de elemente care conlucrează și conturează o necesitate din ce în ce mai acută a proiectelor si filosofiei interculturalismului in spațiul european. Primul astfel de context este cel al refugiaților din Orientul Mijlociu, pe care Europa îi primește mai mult sau mai puțin deschis, cu o pregătire precară a populației europene în materie de toleranță, acceptare și deschidere față de integrarea acestora.

În lumina acestui lucru se mai adaugă faptul că Germania a preluat conducerea OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) la 1 Ianuarie 2016 și își propune ca scop întărirea dialogului, al încrederii și al securității în acest spațiu comun al membrilor acestei entități. De asemenea, Ministrul Steinmeier își asumă, în numele Germaniei, administrarea situației în vremuri foarte dificile, poate cele mai dificile de la războiul rece și până în prezent, pentru Europa.

O altă cărămidă la consolidarea poziției interculturalismului în acest proiect este pusă de însuși organizatorul acestui eveniment, IFA (Institutul pentru Relații Externe) din subordinea Ministerului de Externe al Germaniei, a cărui activitate se concentrează pe minoritatea germană, iar de data aceasta a fost aleasă această direcție de colaborare a minorității germane, minorității rome și a majorității, române.

Nu în ultimul rând, trebuie privit Interculturalismul și prin prisma titlului acordat Timișoarei de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Considerăm că acest proiect va reprezenta stindardul interculturalismului în următorii ani, având acces și sprijin atât de la organizațiile germane care practică și promovează această valoare de mulți ani, dar și la o perspectivă de dezvoltare prin prisma resurselor necesare livrării acestui tip de sesiuni de formare și dezvoltare.

Organizator

ifa

Acest proiect este organizat de către Biroul Regional pentru România, Ungaria și Serbia al Institutului German de Relații Culturale Externe (Institut für Auslandsbeziehungen/ ifa).

Institutul German de Relații Culturale Externe (Institut für Auslandsbeziehungen/ ifa) se implică la nivel mondial pentru o conviețuire pașnică și în continuă dezvoltare dintre oameni și culturi. IFA sprijină schimbul de artă și cultură prin programe de expoziții, dialog și conferințe.

Finanțator

osce

Acest proiect este finanțat de către Organizația pentru Siguranță și Colaborare în Europa a Ministerului de Afaceri Externe Germane (Arbeitsstab OSZE-Vorsitz 2016).